DIY:Tahini Paste.Зроби Сам: Тахіні Паста.


About couple days ago I wanted to make a hummus. I've had all the ingredients, except tahini. Without thinking too long, I went to the local fresh market and bought the sesame seeds. Yes, I've decided to make my own tahini.
The tahini recipe is really simple and doesn't take that much time. Besides homemade hummus, you can use tahini in baking the cookies, cooking the noodles, preparing the sauces for meat and vegetables.


Tahini is high in protein and is an excellent source of copper, zinc, iron, manganese, omega-3 and omega-6 fatty acids.

Ingredients:

  • 1 cup sesame seeds
  • 1-3 tablespoons olive oil, depending how thick you want your paste to be

Method:

  1. Add the sesame seeds to the heated over medium heat skillet. Stir frequently until the seeds begin to turn brown.
  2. Once toasted, let the seeds to cool down. Then, add them to a blender or food processor.
  3. Add 1 to 3 tablespoons of the oil and process the mixture into the paste. Add more oil if you prefer a thinner consistency.
  4. Store the tahini paste in the refrigerator in an airtight container.
If you like to see the recipe in action, feel free to watch my short video of making the tahini paste.




After making the tahini paste, of course, I've made the beet hummus, but that is the next recipe post in my blog.




Зроби Сам: Тахіні паста


Пару днів назад мені дуже захотілося зробити домашній хумус. В холодильнику вже залежався нут і напрошувався на дії. Знайшился всі необхідні інгредієнти окрім тахіні пасти. Що ж, довго не думала і зібралася на базар за кунжутом. Тахіні пасту я все-таки зробила, а згодом і хумус. Сьогодні ділюся простим рецептом тахіні з вами.
Тахіні ви можете застосовувати не тільки у хумусі, але й при випічці печення чи приготуванні других страв. І, навіть, у виготовленні домашньої халви.
Тахіні паста багата на білки, містить мідь, цинк, залізо, марганець, омега-3 та омега-6 жирові кислоти.

Інгредієнти:

  • 1 скл насіння кунжуту
  • 1-3 столові ложки оливкової олії, в залежності яку густину пасти ви хочете досягнути

Метод:

  1. Висипте насіння на розігріту на середньому вогні пательню.
  2. Періодично помішуйте кунжут. Знімайте пательню з вогня, як тільки насіння підрум'янилося. Дайте йому остудитися, перед тим, як пересипати до блендера.
  3. Після кунжуту добавте до блендера олію і пульсуйте, щоб утворилася паста.
  4. Зберігайте пасту у холодильнику в контейнері.
Якщо ви хочете побачити цей рецепт в дії, то можете подивитися моє коротеньке відео внизу, де показані всі кроки виготовлення тахіні пасти.






Після того, як я зробила пасту тахіні, я також зробила і бурячковий хумус, але про це вже у наступному пості.