Hidden aliens inside healthy foods. Чужоземці у здоровій їжі.







Very often we buy products, without too much thinking about their ingredients. Well done, if your last trip to grocery store included a visit to healthy department. You have reduced your chance to buy products filled with dangerous additives. Or have you?

Today, I would like to start a new topic in my blog, Hidden Aliens inside healthy foods. So, let’s go through, known as healthy and so much loved by runners, peanut butter.


My first introduction to peanut butter happened when I was 20, well, almost 21. I just came to the US. Peanut butter was everywhere. I saw kids having their peanut butter and jelly sandwiches. Elderlies had their salty crackers covered by creamy butter. Advertising ads of famous butter could be seen in magazines and on TV. I was surrounded by peanut butter mania.

So, why is nut butter a healthy food? First of all, nuts are healthy fats, omega-3 and omega-6, that are necessary for your cardiovascular system to be in shape.

Omega-3 fatty acids, known as anti-inflammatory fats, keep the vessel walls flexible and blood circulation smooth.

Omega-6 fatty acids have bad reputation because of their pro-inflammatory effect, but without them our vessels wouldn’t contract when the injury happens and we would bleed to death.

Unfortunately, in order to improve the taste and prolong product’s shell life, companies add hydrogenated oils to nut butters.

Hydrogenation, to put in simple words, is a process of turning oils, often healthy in their natural state, into poisons, trans fats.

During hydrogenation naturally healthy oils as palm, kernel, soybean, corn oil, or coconut oil are heated in anywhere from five hundred to one thousand degrees under several atmospheres of pressure. Then, a catalyst is injected in for several hours (typically a metal). As result, oil’s molecular structure changes and increases in density. Liquid oil turns into semi-solid or solid oil. This makes either partially hydrogenated or fully hydrogenated oils.

Now, a shocking fact:

Hydrogenated oil is only one molecule away from being plastic


Metal that was used as catalyst in hydrogenation scars the inner walls of vessels. As result, body produces cholesterol to heal the walls of the arteries, and plaque builds up. As final result, blood pressure rises.

So, plastic like food that doesn’t spoil at room temperature for years is definitely a “dead food”. Your body has to use its own enzymes to digest this kind of food. This puts your inner organs (pancreas and stomach) to hard work. An overworked pancreas is one of the major causes of type II diabetes.

Unhealthy oils lead to internal stomach temperature raise because it can take thousands of degrees to break down plastic. The body usually only partially succeeds in breaking down and digesting hydrogenated oils.

To add to the above, consuming hydrogenated oils leads to sick cells of the body. Each cell has its own wall (membrane). If we consume healthy fats, omega-3 and omega-6, cell membranes are efficient in taking nutrients in and preventing pathogens from penetration. If we don’t eat enough healthy fats but consume processed food instead, our cells have membranes that contain hydrogenated oils in them. It means now they don’t receive nutrients they need for their function. To make things worse, they don’t have protection from pathogens neither. As result, cells die or mutate, which leads to cancer.

So, what to do in order to avoid hydrogenated oils? First, take a closer look to ingredients of the nut butter you consume on a regular basic. Does it have hydrogenated oils in it? Don’t be fueled by the word “NATURAL” on front cover of the product. Second, avoid all processed food. Stick to foods that are the closest to their natural states as possible.


Be wise. Be healthy. Be happy. 

U: Ми часто купуємо продукти, не звертаючи уваги на їхні інгредієнти. Добре, якщо ви намагаєтеся зупиняти свій вибір на здорових опціях. Але, чи завжди здоровий продукт є безпечним для нас?

Сьогодні хочу розпочати нову серію постів у блозі: Приховані чужоземці. Ця серія буде про приховану небезпеку у здорових, на перший погляд, продуктах харчування.

Розпочну серію з горіхового масла, яке так люблять атлети, включаючи бігунів. Якщо ви не фанат горіхового масла, вважаю, що інформація нижче все-рівно вам буде цікава і корисна.

Отже, чи є горіхове масло здоровою їжею? Безперечно, так. Горіхи- це, насамперед, здорові жири: омега-3 там омега-6 жирові кислоти. І ті, і ті необхідні для здоров’я нашої кровоносної системи. Омега-3 забезпечують есластичність стінок кровоноснихн судин, завдяки чому серцеві легше качати кров через них. Омега-6, які так часто недолюблюють, оскільки вони сприяють запальним процесам, теж нам необхідні. Завдяки їм звужуються судини, і ми не стікаємо кров’ю при травмах.

На жаль, у сучасному світі компанії з метою покращення смакових якостей і продовження життя продуктів на полицях, додають у горіхові масла гідровані олії.

Олії, які є здоровими у їхньому натуральному вигляді, в процесі гідрування перетворюються в отруту- транс жири. Іншими словами, рослинні жири, які, переважно, є рідкими, стають напів- або повністю твердими.

В процесі гідрування природні здорові жири, такі як пальмові, кукурудзяні чи кокосові, нагріваються у дуже високій температурі під високим тиском. Тоді на декілька годин запускають каталізатор (як правило, метал). В результаті молекулярна структура олії змінюється і збільшує свою густоту. Ось чому замість рідкої олії виникає напів- чи зовсім тверде масло.

Шокуючий факт:

Молекулярна структура гідрованої олії відрізняється від молекулярної структури пластика лише однією молекулою.



Метал, який використовується в ролі каталізатора, пошкоджує стінки судин. Оргазнім з метою самолікування накопичує холестерин на травмованих місцях. В результаті утвоюрюються бляшки- закупорки. А звідси і високий тиск.

Так пластико-подібна їжа, яка не псується цілий рік у кімнатній температурі, є мертвою їжею. Наше тіло змушене використовувати свої власні ферменти для перетравлення такого виду їжі. Процес перетравлення мертвої їжі дає величезне навантаження на підшлункову залозу і шлунок. Між іншим, спрацьована підшлункова залоза є однією з причин виникення діабету. Нездорові жири приводять до великого нагрівання шлунку, адже перетравлюється "пластик". Організм, зазвичай, справляється тільки з частковим перетравленням гідрованих олій.

Чим ще небезпечні гідровані олії? Вони роблять клітини нашого тіла хворими. Кожна клітина організму має свою мембрану (оболонку). Якщо здорові жири: омега-3 та омега-6, роблять ці мембрани ефективними у прийнятті поживних речовин, виведенні відходів та захисту від патогенів, то нездорові жири, гідровані олії, ведуть до того, що клітини не отримують необхідні для їхнього функціонування речовини. Гірше того, клітини тепоер менш захищені від патогенів. Як наслідок, в клітинах відбуваються мутації, що веде до ракових захворювань. 
Що робити, щоб уникнути ці небезпечні гідровані олії? Перш за все, читайте список інгредієнтів продукта на упаковці. Не купуйтесь на надпис великими буквами NATURAL. По друге, уникайте в своєму харчуванні переробленої їжі. Надавайте перевагу натуральним продуктам, які перебувають у текстурі, що задумана для них природою, чи, принаймні, близько до неї.

Будьте розумними у виборі продуктів харчування! Здоров’я не купиш.

P.S. Як українські компанії маскують гідровані олії у свої продуктах:

  • кондитерський жир
  • рослинні жири у стверділому стані