Chocolate Orange Protein Muffins. Шоколадно-Апельсинові Протеїнові Кекси.


Chocolate itself sounds like a delicious treat and when combined with the citrus, like an orange, for example, it creates even bigger temptation.

The muffin recipe I offer you today contains no sugar, filled with the healthy fats like cacao, coconut oil and avocado, and rich in protein thanks to added whey protein concentrate. If you aren't a big fan of WPC (whey protein concentrate) you can replace it by extra cacao; and if you don't want to get overboard with the caffeine, you can add carob instead. Just make sure to reduce the amount of honey in the recipe, if using the last option, since carob tends to make foods sweeter.







Ingredients:

For the muffins:

  • 1 cup oat flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp sea salt
  • 2 tbsp cacao
  • 2 scoops (60 g) whey protein concentrate with chocolate flavor
  • 80 ml coconut oil
  • 2 eggs
  • 2/3 cup oat milk (or water)
  • 3 tbsp raw honey

For the cream:

  • 1 ripe avocado, peeled and pitted
  • 1/4 cup raw honey
  • 2 tbsp cacao

For the decoration:

  • 1/2 orange, thinly sliced and cut into smal pieces
  • 50 g dark chocolate
  • orange zest

Method:

  • Preheat the oven to 180'C (350'F).
  • In a small bowl, melt the chocolate, over boiling water. Dip one side of each orange piece into the chocolate and place on a parchment paper to cool. 

  • In a large bowl, combine the ingredients for the muffins. 
  • Place the mixture into the muffin tin, and bake for about 13-15 minutes, until completely cooked. Wait for 5 minutes before transferring the muffins to a wire rack to cool. 



  • In a blender, process the ingredients for the cream. 
  • Cover each muffin with the cream. Attach the chocolate orange piece and sprinkle orange zest on top. 


Шоколадно-Апельсинові Протеїнові Кекси



Шоколад сам по собі- це вже спокуса, а що говорити, коли поєднати його з цитрусовими, апельсином, наприклад. Так, ще більша спокуса. 

Рецепт кексів, який я пропоную сьогодні, не містить цукру, багатий на здорові жири, як авокадо, какао та кокосова олія, та містить білки завдяки доданому WPC (whey protein concentrate). Якщо ви не є фанатом білкових добавок, то можете замінити білки на екстра какао. Якщо ж ви не хочете перегнути палку з кофеїном, то можете замінити білки на кероб, але тоді вам бажано зменшити порцію меду у рецепті, оскільки кероб додає солодкий смак випічці (стравам). 




Інгредієнти:


Для кексів:

  • 1 скл вівсяного борошна
  • 1/2 ч л порошку до випічки
  • 1/4 ч л солі
  • 2 ст л какао
  • 60 г WPC
  • 80 мл кокосової олії, розтопленої
  • 2 яйця
  • 2/3 скл вівсяного молока (або води)
  • 3 ст л меду

Для крему:

  • 1 дозріле авокадо, повбиране від шкірки та без кісточки
  • 1/4 скл меду
  • 2 ст л какао

Для декорації:

  • 1/2 апельсина, порізаного на тонкі кружальця, а потім на кусочки-четвертинки
  • 50 г чорного шоколаду (бажано без цукру)
  • цедра з апельсина

Метод:


  • Нагріти духовку до 180'C.
  • У маленькій посудині розтопити шоколад над кип'ячою водою. Змастити один край кожного апельсинового кусочка шоколадом та покласти на пергаментний папір остуджуватися. 

  • У великій посудині змішати інгредієнти для кексів. 
  • Викласти суміш у формочку для кексів. Запікати 13-15 хв, доки повністю не пропечуться. Зачекати 5 хв перед тим, як переносити на решітку остуджуватися. 


  • У блендері замішати інгредієнти для крему. 
  • Намастити кремом кожний кекс. Прикрасити шоколадним апельсином та цедрою. 




Comments